Udfordringen:

Lise Lillienskjold er jurist og formidler tungt fagligt stof om lovgivningen på arbejdsskadeområdet. Hun føler, at hendes oplæg godt kan blive lidt tørre og distancerede, når hun underviser sine kollegaer som juridisk konsulent i Region Midtjylland.

 

Find fortællingen frem

Det er meget præcist stof, jeg skal fortælle. Det kan for eksempel være de konkrete regler i forhold til, hvordan man er forsikret, når man kører på arbejde eller kører til at møde. Før troede jeg, at der kun var én måde at fortælle det på, men nu er jeg blevet opmærksom på, at jeg kan tænke over den gode historie, der gemmer sig i mit stof. Jeg tager gerne et ekstra eksempel ind, hvis det kan være med til at folde pointen ud. Jeg accepterer også, at der kan være nogle kedelige minutter en gang imellem, men sådan er det, når man har en masse jura, der skal formidles. Jeg kan ikke gøre det til en ren festforestilling fra start til slut.

 

Flyt møblerne og sæt scenen

Jeg er begyndt at flytte rundt på møblerne, hvis det giver mig en bedre mulighed for at sætte mig på en bordkant, hvor jeg kommer lidt ned og tættere på dem, der sidder og lytter. Det er et rigtig godt trick til at komme på menneske-niveau. Det bruger jeg, når jeg gerne vil fremme dialog og spørgelyst hos dem, jeg underviser. Andre gange, når jeg vil understrege min autoritet, står jeg op i min fulde højde. Det var grænseoverskridende at begynde at flytte rundt på et skrivebord i begyndelsen, men det hjælper selv at beslutte, hvordan scenen skal være. Når jeg kan mærke, at der er nogen, der falder fra, så bliver jeg nervøs. Jeg adopterer de reaktioner og vibrationer, som kommer. Men nu har jeg lært selv at tage styringen, og det får mig til at slappe af, så min nervøsitet ikke smitter af på stemningen i hele rummet. Jeg sætter scenen.

 

Manuskriptkort giver ro

Jeg er begyndt at bruge små kort med stikord til pointer og historier, der skal foldes ud. Kortene gør mig mere afslappet og rolig, og giver mig overskud til at afvige fra manuskriptet. Jeg er blevet ret overrasket over, hvor stor en forskel de små kort gør. Jeg troede, jeg kun skulle bruge det, jeg har lært, når jeg holdt oplæg for mange mennesker, men jeg har også brugt det til små møder og helt privat. Jeg analyserer folk og mærker efter, om de er med. Hvis de ikke er det, så har jeg nogle redskaber, jeg kan tage i brug. Det er ikke længere stemningen i rummet, der styrer mig, men mig, der tager ansvaret for at styre stemningen.

 

"Du kan dæmpe din nervøsitet ved at støtte dig til en bordkant"

Helle Brokjær

Posted
AuthorMaria Larsen